Att göra TOEFL-testet

Här är ett gammalt blogginlägg om hur det gick till när jag gjorde TOEFL-testet.
 
De flesta skolorna i USA, och även i andra länder, kräver att man på något sätt visar hur duktig man är på engelska. Det kan antingen vara genom att bevisa att man har ett visst gymnasiebetyg i engelska men även genom olika tester, varav TOEFL-testet är det mest kända.

Anmälan till TOEFL-testet görs på den här sidan. För mig kostade provet 225 dollar men jag var även tvungen att lägga till kostnaden för flygresa tur och retur till Stockholm eftersom det var närmaste testplatsen för mig (”bara” 100 mil bort).

I regel är testdagarna på antingen fredag, lördag eller söndag. Jag gjorde provet fredag den 5 augusti och flög ner samma dag. I Stockholm tog jag tunnelbanan till Sundbyberg där testet skulle hållas. Det tog cirka 25 minuter att ta sig till stationen Hallonbergen från T-centralen. Testet skulle börja 11.00 men i informationen stod det att man skulle vara där 10.30. Jag var ute i god tid i fall jag inte skulle hitta. Det hade inte behövts, det var riktigt enkelt att gå till Sign Up Education som stället hette. När man går upp från tunnelbanan kommer man till ett sunkigt köpcentrum och testsalarna låg i samma byggnad. Det var bara att ta hissen till plan två.

Jag och tre andra var först på plats. Vi fick vänta en stund eftersom stället inte hade öppnat än. Klockan tio blev vi insläppta. Vi gick till en disk där det stod en tjej som gav alla varsitt papper där man skulle skriva under på att följa villkoren för testet. Det fanns två salar där testet skulle hållas och på pappret stod det vilket jag skulle gå till. När jag hade skrivit under pappret skulle jag gå in i salen där jag träffade testövervakaren som pratade engelska. Han satt vid en datorn där jag fick kolla att mina personuppgifter stämde och han tog även ett foto av mig med en webbkamera. Jag blev tilldelad en dator och sedan fick jag gå ut ur salen för att vänta tills klockan blev elva, vilket var nästan 40 minuter bort. Jag satte mig vid ett bord där jag pratade med en tjej som jag hade träffat vid ingången. Hon skulle göra provet för att kunna söka som utbytesstudent till skolor i Sydafrika. Jag trodde att det mest var framtida amerikanska collegestudenter som var där men det var det verkligen inte. Det var dessutom ganska många som skulle göra provet. Uppskattningsvis tror jag att vi var 50 stycken uppdelade i två salar.

Klockan elva började då alltså testet och vi tog plats i datorsalen. Tyvärr kan jag inte berätta så mycket om vad för frågor och uppgifter provet bestod av eftersom det är emot reglerna. Men jag kan beskriva lite allmänt om hur det gick till. Första delen bestod av läsningsförståelse vilket jag trodde skulle vara lätt men det var det inte. Det var delen där jag var mest stressad. Alla delar gick på tid men den här kändes tajtast av alla. På de andra delarna hade jag oftast tid kvar i slutet men på läsningen fick jag verkligen stressa i slutet.

Läsningen följdes av lyssning och det var också delen jag tror att det gick bäst för mig. Man fick lyssna till utdrag ur konversationer och lektioner och sedan svara på några frågor. Efter läsningen var det en paus på tio minuter – den enda pausen på fyra timmar. Jag hann gå på toaletten och hämta en dricka jag hade i väskan. Egentligen är det inte tillåtet att ha med sig mat och dryck in men för vår testövervakare var det i alla fall okej att ha något att dricka.
Efter pausen var det dags för det jobbigaste av allt, nämligen taldelen. Man skulle svara på frågor under 45-60 sekunders tid. Ibland var det bara en enkel fråga, andra gånger skulle man både läsa texter och lyssna till konversationer och sedan sammanfatta det genom att prata in i headsetets mikrofon. Jag hade cirka 15 sekunder att förbereda mig för varje fråga. Jag är ändå ganska duktig på att konversera på engelska men det är svårt när man sätts i en sådan situation. Det var dessutom extra jobbigt eftersom jag satt i en sal med 25 andra varav många satt och pratade eftersom de också var inne på taldelen.

Man gör inte alla moment samtidigt och min bordsgranne som jag hade pratat med tidigare hade paus när jag hade taldelen. Det var ganska jobbigt att veta att hon satt och lyssnade. Över huvud taget under provet är det stundtals svårt att fokusera när någon behöver hjälp från övervakaren, en annan springer ut på toaletten och några pratar. Råkar man då lyssna på dem i stället är det kört om man råkar missa en fråga.

Den sista delen var skrivdelen och den tror jag gick rätt bra. Jag skulle skriva två texter varav den ena gick ut på att referera en text och en konversation och den andra på att svara fritt med personliga åsikter på en fråga.

Ganska exakt fyra timmar efter starten var jag färdig med testet, och då var jag bland de första som gick ut. Tydligen är provet uppbyggt så att det tar olika tid för alla och testövervakaren sa att från att den första är färdig brukar det ta 45 minuter till den sista är klar.
TOEFL-testet var mycket svårare än jag hade trott och jag underskattade det ganska mycket. Jag hade inte tränat någonting i förväg. Det enda jag hade gjort var att kolla en demo av testet på TOEFL:s sajt för att se hur själva programmet fungerar. Det finns speciella förberedelsepaket att köpa och de kan nog vara bra, speciellt för taldelen.

Det som var absolut svårast med provet var ämnen alla frågor, texter och konversationer handlade om. De bestod bara av biologi och historia. Jag förstår att det är sådant man ska kunna för att kunna plugga på college men det är ju rätt orättvist mot oss som framför allt inte ska plugga sådant. Jag skulle till och med säga att det är så extremt att det är bättre att träna på naturvetenskap än på engelska för att förbereda sig. En god natts sömn är också att rekommendera. Jag var helt körd i huvudet eftersom jag knappt hade sovit något plus att jag hade rest från Luleå. I början av provet satt jag och läste långa stycken utan att verkligen läsa dem. Det gick inte in i huvudet eftersom jag inte kunde koncentrera mig.

Provet varade alltså i fyra timmar vilket jag tycker är en ganska lång tid men det kändes inte som att man satt där så länge. Efter provet kände jag mig om möjligt ännu mer slut i huvudet. ”Baksmällan” var värre än efter mina Atlantresor på 18-24 timmar.

* * *

Det kan ta upp mot tre veckor innan man får resultaten efter provet, men jag fick mina efter ungefär en vecka, och så här skrev jag då:

Jag blev lite rädd när jag kollade mejlen på jobbet och läste ”Your TOEFL scores are now available”. Det tar upp mot tre veckor innan resultaten skickas ut till skolorna men jag visste att det kunde gå snabbare än så innan jag fick reda på dem. Jag trodde däremot inte att det skulle gå så här snabbt.
Jag hade en rätt dålig känsla när jag hade gjort färdigt provet. Jag hade inte pluggat någonting inför det, jag hade sovit en och en halv timme natten före och rest från Luleå till Stockholm tidigt på morgonen. Det kändes också som att provet gick därefter. Man behöver visserligen inte så höga poäng till skolan jag har sökt och även om jag trodde att jag skulle klara gränsen på 61 poäng var jag inte 100 procent säker.

Döm därför min förvåning när jag tittade på resultaten och jag hade fått 106 poäng av 120! Jag blev nästan ännu mer förvånad över att det jag hade mest poäng på var delen där man skulle prata engelska, som jag tyckte gick sämst av alla. På den hade jag 29 poäng av 30 möjliga.
Nu är jag lättad över att det är över och att det gick så bra. Det hade varit en pina att betala för ett nytt prov och en ny flygresa med tanke på att det gick på 3 000 kronor första gången.
  Blogger Comment
  Facebook Comment

7 comments :

 1. Riktigt bra skrivet! Det hjälpte mig otroligt mycket när jag förberedde mig inför testet. Jag klarade det också!!

  tack!!

  ReplyDelete
 2. Jag ska nog börja stalka tjejer som är på besök i sverige från USA. Har jag tur så kanske någon vill gifta sig med mig...

  ReplyDelete
 3. Mycket bra beskrivning! Jag underskattade också testet; men insåg allvaret när jag läste några provfrågor på TOEFL-sidan...

  ReplyDelete
 4. Så om man gör testet, får man automatiskt börja på college? man behöver inte gymnasiebetyg eller något?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Jag gjorde inte något GED-test, utan bara TOEFL plus att jag skickade in mina gymnasiebetyg. Däremot kan man behöva SAT till vissa universitet!

   Delete
  2. Okej, det är GED testet man kan göra utan gymnasieutbildning och komma in .

   Delete
 5. Jag menade GED testet, jag läste fel :)

  ReplyDelete