Så du vill bli au pair?

Funderar du på att jobba som au pair i USA? Jag har gjort en sida med tips och råd i form av frågor och svar.

(Jag har tidigare jobbat som rekryteringsledare för Cultural Care Au Pair och därför utgår svaren efter det, men de andra organisationerna har liknande regler.)

Förberedelser

Vad är första steget?
Bestäm dig för vilken organisation du vill åka med. Jag valde Cultural Care Au Pair för att det är största förmedlingen som dessutom har bäst hemsida. Där kan du anmäla ditt intresse om att få en broschyr hemskickad och gå på informationsmöte.

Vilka krav ställs för att vara au pair?
Några av kraven är:
 • Minst 200 timmars erfarenhet av barn
 • Körkort
 • Prickfritt straffregister
 • Du ska vara rökfri
 • Gymnasieexamen
 • Vara mellan 18-26 år
Vad gör man på informationsmötet?
Cultural Care Au Pairs lokala rekryteringsledare kommer att hålla en presentation med nödvändig info om hur det är att vara au pair. En ex-au pair tar sedan vid och berättar och visar bilder om sitt år i USA. Efter det är det dags för personliga intervjuer som tar cirka 15 minuter per person. Du blir först intervjuad på svenska med frågor om hur du är som person och varför du skulle bli en bra au pair. Intervjun avslutas på engelska för att se vilken nivå du ligger på.

Hur länge tar mötet?
Det beror på hur många som kommer på mötet och hur länge du behöver vänta på att bli intervjuad. Mötena som jag håller i Luleå brukar ta mellan två och tre timmar.

Vad gör jag efter mötet?
Om du vill åka inom ett år ska du skicka in ansökan så snabbt som möjligt. Cultural Care rekommenderar att man skickar in den minst ett halvår i förväg för att du ska hinna hitta en värdfamilj och kunna åka iväg under den perioden du helst önskar.

Hur får jag barnerfarenhet?
Med Cultural Care är det okej att tillgodoräkna sig barntimmar med släkten. Du kan därför höra om du har några släktingar som behöver barnvakt. Timmar utanför släkten väger dock tyngre och det kan du bland annat få genom att praktisera gratis eller jobba på dagis eller skola. Kravet är på minst 200 timmar men ju mer desto bättre. Det blir lättare att hitta en värdfamilj om du har mer timmar.

Hur gör jag en bra ansökan?
Tänk på att se ansökan som en jobbansökan även om den inte behöver vara alltför formell. Din engelska behöver inte vara perfekt och lite stavfel här och där är inte hela världen men det är däremot slarvfel. Läs igenom texterna flera gånger innan du skickar in ansökan! Använd inte smileys, det ger ett oseriös intryck. Tänk barnfokus när du skriver ditt personliga brev. Skriv om saker som gör att just du sticker ut, till exempel om platsen du bor på om det är något originellt med den (norrsken, renar, midnattssol om du kommer från Norrbotten) men framför allt om varför du gillar att jobba med barn och varför du passar till att göra det. Bilderna du laddar upp ska ge en positiv bild av dig och du bör ha minst tre bilder på dig tillsammans med barn. Svaret du ger på frågorna i ansökan ska inte ha en negativ klang.

Matchningsprocessen

Vad händer när jag har skickat in ansökan?
När rekryteringsledaren har ringt och bekräftat alla dina referenser och din ansökan är godkänd av kontoret i Stockholm och Boston börjar du matchningsprocessen. Du får ett personligt onlinekonto som du kan logga in på för att se om det har dykt upp någon familj. När du är matchad med en familj kan du räkna med att den ringer när som helst. Efter samtalet tar både du och familjen ställning till om ni verkar passa med varandra. När du har gjort ditt beslut ringer du till kontoret i Stockholm och säger om du vill tacka ja eller nej. Skulle du tacka nej fortsätter matchningsprocessen.

Hur förbereder jag mig för samtalet?
Skriv en lista med frågor på engelska som du lätt kan ta fram när familjen ringer. Om du ställer mycket frågor visar du att du är intresserad och du får dessutom veta mer om familjen. Här är några exempel på frågor du kan ställa:
 • Hur är området familjen bor i?
 • Vad har barnen för intressen?
 • Får du tillgång till bil?
 • Hur kommer ditt schema att se ut?
 • Vad finns det för skolor i närheten?
 • Vad är det för klimat?
Vad sker om jag tackar ja till en familj?
Det är först nu du binder dig till att åka och betala avgifterna. Cultural Care bokar visumtid på ambassaden i Stockholm och flyget till USA åt dig. Du har ändå mycket pappersarbete att göra i form av visumansökan och vissa förberedelseövningar.

Inför avresan

Vad ska jag tänka på inför ambassadbesöket?
Var noga med att följa instruktionerna du får från Cultural Care Au Pair. Dubbelkolla flera gånger att du har fyllt i alla papper som man ska. På plats på ambassaden ska du undvika att ha stora väskor med dig. Mindre väskor brukar dock gå bra även om de kommer att bli genomsökta av ambassadpersonalen. Om du har dryck med dig får du räkna med att provsmaka den för att visa att den inte innehåller något farligt. Var ute i god tid för att avklara besöket så fort som möjligt men räkna med att det kan ta flera timmar. Mitt besök var rätt smärtfritt och tog bara två timmar. Ibland måste man köa utanför ambassaden så tänk på att klä dig efter väder.
Själva intervjun på ambassaden är inget att oroa dig över så länge du har alla papper i ordning. De ställer bara några frågor om ditt år, till exempel var du ska, vad du får i lön och hur många barn du ska ta hand om.

När kommer visumet?
På ambassaden lämnar du ifrån dig ditt pass som sedan skickas hem till dig med post och med visumet inklistrat i passet. Jag fick tillbaka mitt efter två dagar.

Hur går hälsoundersökningen till?
Det brukar vara svårt att få tid hos vårdcentralen men det är värt ett försök eftersom det är billigare. Jag gick till en privatläkare och där är kostnaden mycket högre. Själva undersökningen var inte så stor. Mitt blodsocker mättes, läkaren knackade lite på mina knän och ställde några frågor. Det är viktigt att ha med dig papper på vilka vacciner du har tagit. För mig var det lite svårt att få tag i dessa men det visade sig att de var hos min föredetta gymnasieskola i Luleå.

Hur mycket ska jag packa?
Jag blir lika frustrerad varje gång jag ser någon klaga över att det är svårt att få med allt i ”bara” en väska på 23 kilo. Hur mycket som ryms till USA är ditt minsta problem. Det är när du ska därifrån du kan börja prata om överviktsproblem (och då syftar jag inte bara på din vikt;). Ta med så lite som möjligt! Jag skulle rekommendera att du tar kläder så att du klarar dig utan att tvätta i mellan en och två veckor. Tro mig, du kommer att shoppa så grymt mycket i USA så klädbrist lär du inte lida av. Jag tror inte det finns någon au pair som tycker att det har gått helt problemfritt att få med sig allt tillbaka. Då vill man ju dessutom inte ha massa gamla kläder att släpa på. Om du tar med dig en eller två fullproppade väskor redan på ditvägen, var ska du då sätta alla nya grejer som minst är dubbelt så mycket? Så det är mitt bästa tips till er: ta så lite som möjligt!

Vad ska jag packa?
Förutom självklara saker som kläder och sånt kan det även vara bra att ha med följande:
 • Svenska värktabletter
 • Något att läsa på planet
 • Adapter
 • Ombyten i handbagaget om det incheckade skulle komma bort
 • Presenter till värdfamiljen
Vad ska jag ge i present till värdfamiljen?
Till värdföräldrarna kan det vara kul att ge något som har lokal anknytning från där du kommer ifrån. Jag köpte en fotobok med bilder på norrsken som en fotograf från Porjus har gett ut. Till barnen kan det också vara kul att ge något svenskt. Jag vet många som brukar ge Astrid Lindgrens böcker och filmer på engelska eller svenska fotbollströjor. Jag köpte pysselgrejer till mina värdbarn. Då hade vi något att göra samtidigt som vi lärde känna varandra de första dagarna.

Vad ska jag köpa för adapter?
Om du ska ta med din dator till USA behöver du en jordad adapter för att den ska fungera. Om du är osäker kan du se till att köpa adaptern i en fysisk affär så att du kan fråga personalen. Jag har hört att vissa svenska elektroniska saker inte fungerar i USA på grund av spänningsstyrkan men jag hade inga problem med det. Laddare, locktänger och min dator fungerade som de skulle. Du behöver bara ta med en adapter till USA. Om du upptäcker att det inte räcker kan du köpa en till på plats.

Kostnader och lön

Vad kostar det egentligen att åka som au pair?
Här är en kalkyl över ungefär hur mycket det skulle kosta mig, som bor i Norrbotten, att åka som au pair 2011:
 • 4495 kr, programavgift
 • 5000 kr, försäkring med sporttillägg
 • 172 kr, utdrag ur polisregistret
 • 600 kr, hälsoundersökning hos privatläkare
 • 230 kr, internationellt körkort
 • 375 kr, avbeställningsskydd
 • 1200 kr, au pair-visum
 • 1200 kr, resa till ambassaden i Stockholm
 • 500 kr, flygresa till Stockholm inför avresa till USA
 • 600 kr, en natt på hotell inför avresan
Summa: 14.372 kronor + valfri summa fickpengar.

Hur mycket tjänar man som au pair?
Du får cirka 195 dollar i veckan vilket motsvarar ungefär 1.300 svenska kronor beroende på aktuell valutakurs. Under ett år blir det 9.945 dollar (66.730 SEK den 5 januari 2011).

Hur långt räcker lönen?
Med tanke på att man inte betalar någon hyra eller mat som au pair räcker pengarna väldigt långt. Jag har aldrig shoppat så mycket som när jag var i USA. För 1.300 kronor i veckan kan man både gå på bio, äta ute, gå på Starbucks varje dag och shoppa. Det gjorde i alla fall jag. Det går även att spara lite pengar varje vecka så att man har till eventuella resor. Det är dock bra att ha några tusen kronor med sig från Sverige som täcker oförutsedda avgifter. Tänk på att elektronik är mycket billigare i USA och därför bör du inte köpa ny kamera eller dator före du åker dit.

Au Pair-skolan

Hur reser jag till New York?
Du kan välja att åka från Stockholm, Göteborg, Köpenhamn eller Oslo. Före avresan får du en lista med andra au pairer som åker på samma flyg som du. När jag reste åkte två andra tjejer samtidigt som jag från Stockholm och jag träffade dem vid gaten på Arlanda. Vi mellanlandade i Tyskland där även några tyska au pairer kom ombord.

Vad händer när jag landar i New York?
Du och de andra au pairerna blir mötta av en busschaufför som skjutsar er till au pair-skolan på Long Island. Resan tar cirka två timmar. På plats på skolan tar ledarna hand om er och ni blir tilldelade era rum. På kvällen får ni pizza och leker några ”lära-känna-varandra”-lekar.

Hur är det att bo på skolans campus?
Det är rätt häftigt eftersom det är ett stort campusområde med gamla, maffiga byggnader. Tyvärr är fasaderna mycket finare än vad insidorna är men det funkar ändå. Beroende på säsong skulle jag tro att det är mellan 100 och 300 andra au pairer på skolan. Du bor i rum med våningssängar och har mellan en och två rumskompisar. Toaletter och duschar är gemensamma. Killar och tjejer blandas varken där eller i rummen.

Hur är lektionerna?
De är väldigt innehållsrika och långa, speciellt eftersom man är väldigt trött på grund av resan och jetlag. Vissa grejer som man lär sig är rätt fåniga och det är mycket pyssel men det kan ju vara kul det också. Roligaste lektionen får man av en polis. Han har undervisat på au pair-skolan en gång i veckan i flera år och lyckas vara lika rolig varje gång, av vad jag har läst i au pair-bloggar.

Hur är maten på skolan?
Ärligt talat…inte så bra. Jag tror att många av oss genom åren har sagt ”Om det är så här maten är i USA kommer jag inte att gå upp i vikt under året”. Om man ske se på det positivt så är det bara på skolan maten är så dålig. Men helt värdelös är den inte och oftast går det i alla fall att äta den. Vattnet är däremot desto äckligare. Ledarna säger att det går att dricka det men jag tror inte att våra svenska magar klarar så mycket klor. Pengar till läskautomaterna är att rekommendera så att du kan köpa flaskvatten.

Hur är New York-turen?
På ”min tid” kostade den 35 dollar och det var det värt. Då ingår bussresan in till Manhattan och en guide som kliver på bussen där och tar er till sevärdheter som är måsten. Ground zero, Times Square, Central Park och Rockefeller centre är några av stoppen. Man brukar dessutom få åka över med en av de stora orangea gratisfärjorna så att man ser Frihetsgudinnan och New Yorks skyline på håll. I slutet av vistelsen får ni några timmar med fri tid att göra vad ni vill, till exempel åka upp i Empire State Buidling eller Top of the Rock.

Avresa till värdfamiljen

Hur reser jag till min värdfamilj?
Om du ska bo några timmars bilväg från Long Island åker du buss från au pair-skolan till värdfamiljen. Om du ska bo längre bort åker du buss till en av flygplatserna i New York och flyger därifrån. 

Hur är första mötet med värdfamiljen?
Värdfamiljen brukar möta au pairen på flygplatsen, ofta med en ”Välkommen till USA”-skylt. Det är så klart lite nervöst men jag kunde inte låta bli annat än att le när jag såg min familj för första gången.

Vad gör jag de första dagarna i mitt nya hem?
Du kommer förmodligen dit på fredag kväll och börjar inte jobba förrän på måndagen. De första dagarna vill man ju tillbringa med familjen och lära känna föräldrarna och barnen. Min värdmamma tog mig ut på en liten guidad tur runt Minneapolis tillsammans med barnen.

Local childcare coordinator (LCC)

Vad är en LCC?
En LCC är din lokala kontaktperson som bor inom en timmes bilväg från familjens hus. Hon eller han är en länk mellan dig och din värdfamilj. Om det skulle uppstå några problem kan du ta kontakt med din LCC. Det är också hon eller han som anordnar au pair-möten varje månad. Jag hade en jättebra LCC under mitt år som jag bland annat firade jul med eftersom min värdfamilj var i Sverige då.

När träffar jag min LCC första gången?
Hon eller han ringer till dig några dagar efter din ankomst till värdfamiljen för att höra hur du trivs. Inom två veckor kommer hon eller han på besök och ni har ett möte med familjen för att se att allt verkar bra.

Vad gör man på au pair-mötena?
Kontaktpersonen anordnar någon rolig aktivitet för alla au pairer i din grupp varje månad. Övernattning på hotell, pysselkväll, halloweenfest, camping, julklappsbyte och folkdans är några exempel på möten som min LCC gjorde. Mötena är en obligatorisk del av au pair-programmet och du måste gå på dem varje månad och skriva in dig.

Au Pair-året

Hur får jag vänner?
Lättaste sättet att få vänner är att ta kontakt med någon i din au pair-grupp. Du får förmodligen en telefonlista över alla au pairer och det är bara att ringa någon av dem och fråga om ni ska ta en fika. Det är inte konstigt alls i au pair-världen. Det kommer förmodligen att kännas som att ni har känt varandra i flera år redan efter en timme. Om du vill lära känna amerikaner får du anstränga dig lite mer. Det kan du göra om du går skola, känner någon som känner någon eller gå på en fest med amerikaner.

Vad gör jag om jag inte trivs hos värdfamiljen?
Försök i första hand att lösa eventuella problem genom att prata om dem med familjen och din LCC. Skulle det ändå vara ohållbart hamnar du i rematch. Du börjar då matchningsprocessen igen och har två veckor på dig att hitta en ny familj. Om du inte har gjort det då måste du åka hem till Sverige. I väntan på ny familj bor du kvar hos den gamla och jobbar. Skulle det inte fungera får du flytta ut ur huset till en kompis eller till din LCC.

Vad händer om jag upptäcker att au pair inte är något för mig?
Du har förhoppningsvis tänkt igenom ditt beslut väldigt noga innan du över huvud taget tackar ja till en familj. Men skulle du inte stå ut i USA får du så klart åka hem. Du måste betala din hemresa själv.

Vad händer om jag inte uppfyller alla programkraven?
Om du missar för många au pair-möten eller inte pluggar sex credits kan du inte förlänga ditt au pair-år om du skulle vilja det. Du kan dessutom behöva betala för hemresan själv och du kan få problem om du någon gång ska söka visum till USA igen eftersom du inte uppfyllt visumkriterierna.

När får jag ta semester?
Du har två semesterveckor som du lägger upp i samråd med värdfamiljen. Du kan dela upp semestern.

Går man upp i vikt av att vara i USA?
Det är väldigt varierande. Bland mina kompisar fanns det de som gick ned i vikt och de som bara gick upp något kilo. Jag tror att jag höll en ganska stabil vikt under mitt år trots alla mina Starbucksbesök. 

Bilkörning

Hur är det att köra bil i USA?
I början kan det kännas lite oroväckande när man ser de stora bilarna och motorvägarna. Men det är inte så svårt som det verkar. När man väl har vant sig är det lättare att köra bil i USA än i Sverige. Det som är svårast är att hitta där du bor. Jag var konstant vilse den första tiden. Efter två månader körde jag inte vilse en enda gång trots att jag bodde i ett område med tre miljoner invånare. Det gäller bara att lära sig systemet om hur gator är uppbyggda i USA.

Behöver jag ta amerikanskt körkort?
Det beror på i vilken stat du hamnar. Jag bodde i Minnesota och där behövde jag inte ta amerikanskt körkort. Jag hade däremot ett internationellt körkort från Motormännens riksförbund.

Studier

Hur mycket måste jag studera?
Sex credits. Hur lång tid det tar beror på kurserna du läser. Jag läste en collegekurs i psykologi på tre credits och då var jag i skolan två gånger i veckan och en och en halv timme per gång under vårterminen. De sista tre creditsen läste jag under en helgkurs speciellt anpassad för au pairer och den tog bara från fredag kväll till söndag kväll. Det går med andra ord att göra det lätt för sig.

Vilka kurser kan man välja mellan?
Den här frågan får jag ofta som rekryteringsledare. Sanningen är att den är väldigt svårt att svara på. Det finns tusentals kurser att välja mellan! Det beror helt på vilket college eller universitet du vänder dig till. Det kan vara allt från matte till yoga. Ta hjälp av din LCC när du är på plats i USA, det är först då du behöver bestämma dig för vad du ska läsa.

Hur mycket kostar det att läsa sex credits?
Värdfamiljen är skyldig att betala upp till 500 dollar för dina studier. Räkna med att det kan bli lite dyrare än så och då får du stå för mellanskillnaden själv. Jag tror att jag betalade 150 dollar ur egen ficka plus 20 dollar för boken till collegekursen.

Sista tiden

Kan jag förlänga mitt år?
Ja, du kan förlänga ditt år med sex, nio eller tolv månader. Några månader innan ditt au pair-år är slut kommer informationspapper om förlängning från Cultural Care till din värdfamilj. Du kan då ta ställning till om du vill förlänga med samma familj, hitta en ny familj eller åka hem när ditt år är slut. Du behöver inte åka till Sverige för att förnya ditt visum.

Vad innebär ”den trettonde månaden”?
Utöver de tolv månader du jobbar kan du stanna en extra månad i USA på ditt visum. Under den här månaden får du inte jobba och du får heller inte någon lön. Det här är ett bra tillfälle att hinna resa på. Du behöver inte stanna hela månaden utan du kan själv välja hur många av dagarna du vill nyttja. Du får däremot inte stanna längre än en månad på ditt visum.

När och hur flyger jag hem?
Du får välja tre önskedatum och Cultural Care gör sitt bästa för att få in dig på ett flyg som passar dig. Du kan välja att flyga hem från en annan stat än den du har bott i, men ibland sker det mot en extra avgift. Smartast är dock att flyga hem från staten du bott i så att du slipper släpa med dig dina väskor under resorna.

Att komma hem

Hur är det att komma hem igen?
Det jag själv upplevde och som jag har hört många andra har gjort är att allt känns som när man lämnade Sverige. Jag trodde att allt skulle förändras under min tid i USA men i princip allt var likadant när jag kom hem igen. Jag blev nästan besviken tills jag insåg att det är ju precis det jag ville komma tillbaka till. Efter bara några dagar kändes det som att jag aldrig hade varit borta. I början saknade jag inte USA så mycket. Det började jag göra först efter några månader och saknaden blev bara värre med tiden. Jag längtar tillbaka varje dag men jag vet kompisar som har åkt som bara ser det som ett roligt år av sitt liv och som sedan går vidare med sina liv i Sverige. Det är väldigt individuellt med andra ord.

Saknar du någon fråga och svar? Kommentera eller mejla mig!
  Blogger Comment
  Facebook Comment

4 comments :

 1. Fantastiskt sammanfattat. Tack!
  Jag undrar bara om jag måste gå på ett informationsmöte? Jag har nog inte möjlighet att ta mig ner till huvudstaden.. :/

  ReplyDelete
  Replies
  1. Beroende på var du bor kan det finnas städer närmare dig som har informationsmöten. Kolla med au pair-organisationerna, det finns mycket info på deras hemsidor. Jag vet att Cultural Care har onlinemöten också. Däremot måste du fortfarande göra en intervju IRL men det kan finnas föredetta au pairer i ditt område som kan göra den.

   Delete
 2. Jättebra information men en fråga bara: Betalar jag själv flyg biljetterna till USA och hem?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Det brukar ingå i programavgiften så länge du fullföljer hela året och gör allt du "ska", som att plugga ett antal credits. Ibland kan man få betala en liten avgift själv beroende på var man flyger ifrån.

   Delete