Så du vill flytta till USA?

Jag vet att många tror att det "bara är att flytta till USA". Tyvärr är det inte riktigt så enkelt. Här har jag sammanfattat några sätt hur man går till väga för att bo där tillfälligt eller permanent.

Gifta sig
Inte ens det här är så enkelt som man kan tro. Att ragga upp någon och gifta sig i Vegas är inte lösningen. Du måste först ansöka om ett fianceevisum i Sverige vilket kan ta väldigt lång tid, upp mot ett år. När du har fått det måste du åka till USA och gifta dig inom 90 dagar. Men inte ens här är det byråkratiska över. Nu måste du skaffa dig ett greencard för att få jobba i landet. Även det här kan ta omkring ett år och advokathjälp kan behövas för att skynda på processen och för att det är mycket pappersarbete involverat.

Plugga
Det är lätt att få visum för att plugga på college eller universitet men studierna kostar mycket pengar. Du kan välja mellan att bara läsa ihopplockade kurser (study abroad) under en eller två terminer eller läsa en full utbildning. En bachelor är på fyra år och för att få en master måste du lägga på ytterligare två år. Priserna varierar oändligt men du kan räkna med några hundratusen i avgifter för en bachelor. Billigast är att läsa de två första åren på ett community college och sedan göra en transfer till ett universitet de två sista åren. För att ansökan till skolor behöver man i regel göra ett TOEFL-test för att mäta dina engelskkunskaper, översätta dina betyg till engelska och ibland behövs även letters of recommendation från lärare och arbetsgivare. Du kan välja att betala ett språkreseföretag som hjälper dig att ansöka eller göra allt på egen hand.

Jobba
Det är inte lätt att bli anställd som utlänning i USA eftersom arbetsgivaren måste bevisa att ingen amerikan är lika bra lämpad för jobbet som du. Med andra ord går det inte att söka jobb på Starbucks som barista eftersom det finna miljontals amerikaner som kan göra samma jobb. Har du däremot en hög utbildning, speciella kompetenser eller söker ett jobb där din svenska bakgrund tillför mycket kan det vara lättare att få jobb. Men helt lätt är det ändå inte eftersom företaget måste sponsra ditt visum vilket är en stor kostnad.

Green card-lotteriet
Varje år lottar USA ut green cards till cirka 50.000 personer runt om i världen. Det är gratis att söka men chansen att vinna är inte jättestor eftersom det är miljontals som deltar.
Här hittar du den officiella lotterisidan.

Au Pair
Om du bara vill prova på det amerikanska livet under ett år eller två passar det bra att åka som au pair.  Du måste ansöka genom en organisation för att lagligt jobba som au pair. Jag åkte med Cultural Care Au Pair, som jag nu också jobbar för. Under ditt år måste du plugga sex credits på college eller universitet. Skulle du trivas väldigt bra som au pair kan du välja att förlänga ditt år med sex, nio eller tolv månader. Du får räkna med att det kostar en del innan du kommer iväg. Programavgiften med Cultural Care är 4495 kronor och då ingår bland annat flyg till USA och en förberedelsekurs i New York. Försäkring under året är ett måste och den kostar cirka 5000 kronor. Du får strax under 200 dollar i veckolön.
Mer info på Cultural Care Au Pairs hemsida

Utbytesstudent
Som gymnasieelev kan du gå ett år på high school i USA. Det kostar upp mot 100.000 kronor i avgifter som du betalar till organisationen du åker med. Tänk på att du inte kan tillgodoräkna dig studierna till det svenska gymnasiet.
Faktasida om att vara utbytesstudent

Säsongsjobb
I vissa fall går det att jobba en kortare tid i USA. Inför sommarloven brukar det finnas annonser på Arbetsförmedlingen om att jobba som ungdomsledare på sommarläger i USA. Det finns även vissa företag som anställer internationella reseledare, till exempel Suntrek Intrepid som jag reste med på en gruppresa i slutet av mitt au pair-år.
Suntrek Intrepids hemsida
  Blogger Comment
  Facebook Comment

2 comments :

 1. Jag är bara 14 år och jag funderar redan på att flytta till USA och plugga. Men allt verkar så komplicerat. Jag trodde mera att de var att man var tvungen att skaffa sig ett jobb, ett hus/lägenhet och sen var allt i stort sett klart. Det är verkligen min dröm att bo i USA. Så har du några tips för hur jag ska klara mig?

  ReplyDelete
 2. Elvira,
  det är tyvärr så svårt som hon säger. Enklaste sättet att "prova på" usa är att studera eller åka som ah pair. Ah pair är då det billigare alternativet, och även då kan du plugga lite om du vill prova college innan.. Jag åkte som au pair I 2 år och har rest tillbaka flera ge. Hade inte bytt en minut av min tid där mot något annat. Men kom ihåg att det inte är en dans på rosor, speciellt inte när du blir äldre. Allt kostar, försäkringar, dagis skola etc. Ingen mammaledighet, sämre med semesterdagar osv. Sverige är väldigt bra, vem man än är, usa är bäst för den som har något. Om du förstår hur jag menar.

  ReplyDelete